A A A

web en català (inici)

web en castellano (inicio)

web in english (home)

Ajuntament de Tortosa - Bítem

Clementina de Bítem

El Poble: Bítem

EL POBLE

Bítem és un poble adscrit al municipi de Tortosa, situat a la comarca del Baix Ebre, a la marge esquerra del riu Ebre, amb una altitud de 19 metres sobre el nivell del mar i a uns 5 quilòmetres del nucli de Tortosa.

Des de la ciutat de Tortosa, entre els encimbellats castells i el riu, en direcció nord i contra el sentit de les aigües, deixant a la dreta les muntanyes i a l'esquerra el riu, es camina per l'horta de Pimpí i passant per la Capella dels Reis, s'arriba a Bítem.

El focus originari de Bítem es clavava en el mateix riu i ve a centrar el sector que deixa l'Horta de Pimpí al sud i al nord fins a Tivenys. Bítem naixia sobre l'estrep de muntanya que es clavava en l'antic riu.

Ningú no sap l'origen del topònim, no sabem què vol dir Bítem. Ha estat dit moltes vegades que procedeix de Beni-Tem com a nom d'una família de la Tortosa mora. Pot ésser, com també pot ésser que la veu sigui una adaptació d'una altra veu anterior, llatina o ibera.

El 17 d'octubre de 1154 el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV donava Bítem a Jofre, el primer bisbe de la Tortosa conquerida. Segons les notícies documentals i l'especulació, es creu que el lloc de Bítem havia estat una residència dels reis moros de Tortosa.

Fires i Festes

Festes Majors: tercera setmana del mes de setembre en honor a la mare de Déu de l'Oliva.
Fira de la Clementina: últim cap de setmana del mes d'octubre.

Entitats

Associació de dones «Punta Rodona». Fundada l'any 2003. Al llarg de l'any organitza les següents activitats: Festa de Santa Àgueda, berenar per a les sòcies, la matança del porc, viatges culturals, cursos, xerrades i tallers.

Associació de Jubilats i pensionistes. Fundada l'any 1983. Organitza les següents activitats: viatges culturals, dinar de germanor per a tots els socis i totes les sòcies, festa de la truita i borraina, concurs de birles a les festes majors.

Associació de veïns Santa Rosa

Associació de veïns Barranc del Torrent

Associació de pares i mares CEIP Bítem. Fundada l'any 1987. Organitza les activitats extra escolars i col·labora en totes les activitats que es fan a l'escola.

Associació de caçadors «La Rocassa». Fundada l'any 1974. Organitza tirades socials durant l'any.

Societat Unió Recreativa. Fundada l'any 1947. Organitza activitats culturals per a tots els socis i juntament amb la Pedania la Fira de la Clementina.

U.E.Remolins-Bítem. Fundada l'any 1984. Té equips a diferents categories de futbol-base. Cada any organitza el trofeu Mariano Toha i aquest any el 1r campus d'estiu per als xiquets i xiquetes del poble.

Equipaments

clic per a ampliar

clic per a ampliar

clic per a ampliar

clic per a ampliar

CEIP Bítem
Llar d'Infants «Barrufet»
Dispensari mèdic
Casal Unió Recreativa
Zona esportiva amb piscina, pista poliesportiva i camp de futbol
Casal de Santa Rosa
Punt d'accés públic a Internet a la Pedania


Dades d'interès

Turisme i patrimoni

Mas del Bisbe

clic per a ampliar

clic per a ampliar

clic per a ampliar

clic per a ampliar

clic per a ampliar

Residència episcopal que s'ajusta arquitectònicament a aquella singular arquitectura medieval de la Catalunya occidental: pati fortificat amb un doble sistema de galeries, amb estança orientada al riu i la gran sala restaurada i parcialment refeta, també amb capella lateral que un dia, en ésser restaurada, ens oferirà la seva bella imatge, recuperant aquell bell rosetó que és únic per aquest entorn.
Malgrat que hi ha jardins o zones d'esbarjo, abans el riu arribava al peu de la capella, on desembarcava el bisbe que havia vingut navegant des del palau de Tortosa, on encara existeix la porta de l'embarcador i sota el carrer les graonades de pedra que permetien baixar-hi.
L'església del Mas del Bisbe era dedicada a la Mare de Déu i des de llavors ençà que fou coneguda amb el nom de Santa Maria de Bítem, concorrent-hi la disseminada població bitemenca. La festa de Santa Maria de Bítem se celebrava el dia 8 de setembre, però es tenen notícies de diverses processons fetes des de Tortosa, rogatives en temps de grans sequeres o necessitats.
Silvestre Garcia Escolana era un castellà, de Toledo, que fou nomenat bisbe de Tortosa el 4 de maig de 1702, probablement un home de confiança de la nova dinastia borbònica. El bisbe toledà, el 1713, feia desaparèixer el nom de la Mare de Déu o de Santa Maria de Bítem i posava al seu lloc la patrona del seu poble, «la Virgen de la Oliva», declarant-la patrona del lloc i desplaçant per sempre la mare-de-déu-bitemenca.


Masada d'en Gassol

clic per a ampliar

clic per a ampliar

El III exèrcit napoleònic, comandat pel mariscal Suchet, el 1810 queia sobre Tortosa baixant pel riu des de Saragossa. Els francesos es van instal·lar a Bítem i a la Torre d'en Navarro organitzaven l'hospital que acollia els ferits a la batalla de Tortosa.
Navarro era un canonge de la Seu de Tortosa que havia adquirit l'esmentada torre o masada que havia estat una residència jesuïta.
La Torre passarà després al nebot del canonge, Ferran Navarro, un destacat intel·lectual i viatger tortosí que fou diputat a les Corts de Cadis de 1812.
L'any 1900 la Torre va ser comprada per Isidre Gassol, un senyor de Barcelona que havia tornat de Cuba dos anys abans, al 1898, quan Espanya va perdre Cuba i Filipines. Aquest senyor tenia l'esperit emprenedor de tots els que es van embarcar per a «fer l'Amèrica», i que ell ho va aconseguir.
Amb la finca que havia comprat de dos-centes hectàrees tenia un projecte de colonització com els que ja havia desenvolupat a Cuba. Establí un rec per tota la finca amb l'aigua del riu i la distribuïa per les dues-centes hectàrees.
Va sembrar cereals i verdures i plantà cítrics i arbres de fruita dolça. Després construí les cases per les famílies dels jornalers al voltant de dos places: «la de dins» i «la de fora», una fàbrica de fer farina (la farinera) i una fàbrica d'alcohol. Al final de tot, el senyor Gassol es construí una mansió de vuit-cents metres quadrats, de dos pisos, cadascun d'ells envoltats de galeries porticades i amb grans jardins amb abundants palmeres.
Li va posar el nom de Colònia Gassol. No obstant, el poble sempre l'ha anomenat La Masada i, per extensió i situació geogràfica, li diuen la Masada de Bítem.
L'any 1907, el rei inaugurà el canal esquerre de l'Ebre. La colònia Gassol es va vestir de festa perquè, tot baixant de Tivenys, el rei i la comitiva es va parar a la Masada i el rei imposà la placa al mèrit agrícola al senyor Gassol, que ja era senador a Madrid.
Quan va morir el senyor Gassol la finca es va posar a la venda. La venda es va fer per parcel·les i els compradors van ser la gent que menys terra tenia per treballar.


Torre de la Merla

clic per a ampliar

Torre situada al camí del Lligallo de Bítem. Època (1149-1466) segle XIV i d'estil Gòtic.


Mas del Marqués d'Alós

clic per a ampliar

clic per a ampliar

Mas situat a l'antiga finca del Marqués d'Alós al barri de Santa Rosa. Època (1466-1648) segle XVI i d'estil renaixentista.


Creu de Terme de Bítem

clic per a ampliar

Creu situada a la sortida del poble direcció a Tivenys. Època (1149-1466) segle XV i d'estil gòtic.


Mas de Miravall
Situat al camí de Miravalls, prop de l'edifici del motor de la comunitat de regants de la Masada. Època (1860-1939) segle XIX i d'estil neoàrab.


Plataner

clic per a ampliar

Declarat arbre monumental de Catalunya. Espècie «Platanus x hispànica».


Illa d'Audí

clic per a ampliar

Illa fluvial que forma part des de l'any 1992 del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i des de l'any 1995, de la Reserva Natural de Fauna Salvatge.


Jaciment ibèric de les Planetes i vil·la romana de Barrugat
Descobert al novembre de 1910 durant les obres del canal esquerre del riu Ebre.


Parc eòlic del Baix Ebre

clic per a ampliar

Dins del terme de Bítem està situat el parc eòlic construït en una primera fase per l'empresa Terra Nova. Recentment es va instal·lar un altre parc eòlic amb 36 aereogeneradors situats en bona part a la mateixa partida i construïts per l'empresa Ecovent.


Rutes per a caminar
L'any 2008 promogut per la regidoria de medi ambient es van senyalitzar i adequar dos senderes. La primera va del Mas de Lledó fins al cim de Montaspre. La segona porta des del camí del Mas de Lledó fins a la cova de la Vall d'en Rubí. Totes dues estan senyalitzades amb panells informatius que indiquen la flora, la fauna i el recorregut total de la ruta.

Personatges

Arnau de Jardí
Bisbe de Tortosa (1272-1306). Entre el 1274 i el 1279 revisà, juntament amb Ramon de Besalú i Domènec de Terol, el llibre dels Costums de Tortosa i en féu la versió definitiva.
En homenatge a aquest bisbe, Bítem li dedicà el carrer principal.

Isidre Gassol
Nascut a Barcelona. Va emigrar a Cuba. Feta la fortuna i casat amb una cubana nascuda a Catalunya, va retornar a Barcelona convertint-se en un important empresari i va formar part del partit Liberal-Dinàstic pel qual arribà a diputat a les corts i senador. Va comprar la finca de la Masada on hi va construir una segona residència per a la seva família.

Clementina de Bítem - correu electrònic

Comer de Catalunya

Valid HTML 4.01 Strict

CSS OK!