A A A

web en català (inici)

web en castellano (inicio)

web in english (home)

Ajuntament de Tortosa - Bítem

Clementina de Bítem

Fira de la Clementina de Bítem

HISTÒRIA

La clementina és el fruit del clementiner (Citrus clementina), un arbre híbrid entre el mandariner (Citrus deliciosa) i el taronger (Citrus sinensis). Es caracteritza per no tenir pinyols (és un híbrid estèril), per la seva pell prima, fàcil de pelar, i pel seu gust agredolç.

Es considera que la clementina es va originar a partir d'un encreuament natural a Misserghim, una població propera a Orà (Algèria), cap a finals del segle XIX. El seu descobridor va ser el pare Climent (Vincent Rodier, 1829-1904), el qual va trobar un arbre diferent a la plantació de mandariners de l'orfenat de Misserghim i va donar el nom a aquesta fruita dolça. L'any 1902 es va publicar el primer article a França sobre la clementina, en una revista d'horticultura.

El clima i el sòl del Baix Ebre i del Montsià són ideals per al cultiu dels cítrics. Els hiverns temperats, sense gelades, amb temperatures mínimes de 12º C, permeten un envelliment lent de la pell de la fruita. Diferenciem entre els dos tipus de terreny: un de pobre, poc profund i amb pedres, amb una baixa producció de fruit, tanmateix d'una alta qualitat; i un altre ric en al.luvions gràcies a la seva ubicació a la llera del riu, un terreny fàcil de treballar , porós i permeable.

Com a característiques diferencials de les clementines de les Terres de l'Ebre cal destacar el color taronja molt intens de la pell i la polpa, i una fina escorça, de més elasticitat i amb una duresa pròpia. Són fruits molt equilibrats, amb bon sabor , molt sucosos i d'una marcada dolçor.

El total de terreny conreat entre les dues comarques suma al voltant de 8.000 ha, i la producció total anual és de 160.000 tones de clementines.

Les varietats que tenen la Indicació Geogràfica Protegida de les Terres de l'Ebre són la fina, l'hernandina i la clemenules.

Clementina de Bítem - correu electrònic

Comer de Catalunya

Valid HTML 4.01 Strict

CSS OK!